Duurzaam materiaalgebruik

Hergebruik materialen 

Als het om stenen gaat, zijn de meeste Nederlandse tuinen een fantastische bron van materiaal. Tegels wippen of paadjes eruit? Weggooien is zonde. Stenen zijn in principe oneindig herbruikbaar. 

Juist met de aanwezige stenen in een tuin kan je de meest gave dingen maken: denk aan stapelmuurtjes (zie onder) of creatief herbestraten. En als er niet genoeg in de eigen tuin aanwezig is, dan is er vaak in de buurt nog van alles gratis of voor een prikkie te krijgen. 

Het paadje hiernaast is gemaakt van stenen uit eigen tuin én die van de buren. 


Natuurlijke materialen 

GBNT maakt zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. Denk dan aan Europese houtsoorten, zoals Robinia (inlands hardhout) met de prachtige grillige vormen, kastanje hout, eik en douglas. Maar denk ook aan wilg, om mee te vlechten. 

Zonder bewerking met chemische middelen en op de juiste manier toegepast, kunnen deze materialen jaren meegaan. En als het op den duur vervangen moet worden, dan kan het materiaal gewoon hergebruikt, in de takkenril of op een andere manier teruggebracht worden in de natuurlijke kringloop.  


Wilgen vlechten 

Het vlechten van wilgen wordt al millennia lang door mensen gedaan. De wilgen die ik gebruik groeien op een natuurlijke 'griend' in de regio Utrecht. De wilgentenen of 'bleeslatten' worden ieder jaar vers geoogst.

Met wilgen vlechtwerk kan je stevige afscheidingen in de mooiste organische vormen maken.  De wilgen worden in principe niet - of hooguit met een natuurlijke olie - bewerkt en blijven daarmee beschikbaar voor de natuurlijke kringloop.

 


Stapelmuurtjes

Het los stapelen van muurtjes is één van mijn favoriete technieken, omdat het op allerlei manieren meerwaarde biedt. Allereerst is het een perfecte manier om materiaal opnieuw te gebruiken. Het creëert daarnaast mooie hoogteverschillen in de meest uiteenlopende vormen. Door plantjes mee te stapelen, ontstaat een vriendelijk en kleurrijk beeld. 

En last but not least bieden stapelmuurtjes leefruimte aan een verscheidenheid van planten, dieren en micro-organismen.  Denk aan spinnen, slakken, pissebedden, hommels, bijen, vliegen en schimmels.